„A videózás mögött valahol üzletasszonynak is kell lenni...”
- Interjú Karin Dragossal, aki több nyelven szólítja meg a szépségápolás szerelmeseit

A beauty-csatornák sajátossága, hogy szépségápolás témában olyan tippeket ad követőinek a videó készítője, amelyet a néző a mindennapjaiban is meg tud valósítani, s hasznát tudja venni. Nos, Karin Dragos csatornája abszolút élen jár ebben, hiszen a Romániában élő magyar lány egyik sminkelést oktató videójának köszönhetően – egy versenyt megnyerve - kiutazhatott Los Angelesbe is. Az ilyen és ehhez hasonló eredmények igazolják: Karin abszolút profi abban, amit és ahogyan csinál. Az pedig, hogy valakinek a hobbija lehet a munkája, nagy kiváltság. Egy magyar lány, aki ha Amerikában kezdte volna a videózást, valószínűleg már Dulce Candy-vel vagy Jaclyn Hillel említenék egy lapon. De aki megnézi egy videóját, valószínűleg hamar rá is jön miért mondjuk ezt...

5abymxqe1eenjy1vitdm.jpg

Angolul kezdtél videózni 2013-ban, hogy több embert meg tudj szólítani. Milyen kihívásokkal kellet megküzdened? Elég abba belegondolni, hogy eltérő sminktermékek érhetők el a román és az amerikai vagy angol piacon.

Igen, ez így van, az angol nyelvet választottam a videóimhoz, legfőképpen azért, mert sokkal több emberhez tud eljutni így a videó, illetve ennek üzenete. Számomra az volt a kihívás, hogy nem az anyanyelvemen, hanem egy iskolai éveim alatt elsajátított nyelven szólalok meg. Ezt meg kellett szoknom. Úgy gondolom, annak ellenére, hogy az ember jól beszel egy adott nyelvet, mindig az anyanyelven lesz a legmagabiztosabb és a legtermészetesebb.

A közönség „nyomása” miatt ma már találkozunk magyar nyelvű videókkal is a csatornádon. Az nem fordult meg a fejedben, hogy esetleg románul és olaszul is készíts videókat, hiszen ezeket a nyelveket is jól beszéled.

Igen, a románt természetesen folyékonyan beszélem, hiszen román iskolába jártam 12 éven át, sőt román óvodába is. Az olasz pedig ebből kifolyólag jött, s ezt is folyékonyan beszélem. Ennek ellenére nem opció számomra ezek bevezetése a videóimba. Azt kell mondjam, hogy már ez a magyar-angol kombináció is épp elég, sőt néha akár zavaros is a nézők számára. Abszolút nem gondolnám, hogy jót tenne a csatornámnak, ha négy különböző nyelven töltenék fel videókat, talán mar én sem tudnám követni.

A videóid vitathatatlanul minőségiek, a háttér is mindig esztétikusan rendezett. Minek köszönhető a hirtelen minőségbeli fejlődés az első pár videód után?

Köszönöm szépen! Ez a fajta változás annak volt köszönhető, hogy megvásároltam az első DSLR kamerámat, és ez egyből meg is látszódott. Annak idején azzal kezdtem neki a videózásnak, ami éppen rendelkezésemre állt, s úgy hiszem, ez így volt rendjén. Valahol el kell kezdeni, s onnantól fogva lehet szépen fejlődni.

wj4rrth43un9fnskefuz.jpg

Apropó, minőség! Nem csupán a „szobában ülős” részek magas színvonalúak, hanem a kint készített, outfiteket bemutatók is. Ezeket a kinti felvételeket nyilvánvalóan nem te veszed fel. Ki segít benne?

Az olyan esetekben, amikor saját magamat nem tudom lefilmezni az adott jelenetekhez, egy ezzel foglalkozó fiatalember segít nekem, aki egyben barátom is. Naghi Cristian a neve és mindig kiváló munkát végez! Egyébként pedig mindenért én magam vagyok a felelős: filmezés, fények beállítása, szerkesztés, stb.

Mennyi felkészülést igényel egy-egy videó, és mi inspirál a soron következő téma kitalálásában?

Nagyon eltérő, hogy egy-egy videó mennyi félkészülést vesz igénybe. Vannak olyan filmezések, amelyek előtt akár napokig tervezem az adott videót. Viszont olyan is előfordul, amikor spontán leülök a kamera elé és már filmezek is. Ilyen például egy unboxing videó, amelynél ugye az a legjobb, ha az ember spontán és közvetlen. A soron következő videót általában az adott periódus határozza meg, illetve az éppen aktuális trendek. De ettől függetlenül bármikor készülhet olyan videó is, aminek az ötlete a filmezés előtt egy órával született meg.

A videóidból kiderül, hogy a Debreceni Egyetemen végeztél vezetés és szervezés mesterszakon. Nem gondoltál arra, hogy tanulmányaid befejeztével itt maradj Magyarországon és a szakodnak megfelelően helyezkedj el?

Gondolkodtam ezen az opción is, viszont a filmezés már akkor jelen volt az életemben, és imádtam videókat készíteni. Egyre inkább látszott beindulni a dolog, s mára már elmondhatom, hogy a hobbim egyben a munkám is. Ez volt számomra a legfontosabb cél, s míg ezt tudom csinálni, abszolút nem szeretnék változtatni. Oh, és valahol ez egyébként nagyban kapcsolódik ahhoz is, amit végeztem. Sokan nem tudják, de a videózás mögött 'üzletasszonynak' is kell lenni. Számtalan céggel dolgozom együtt különféle projekteken, tehát ilyen szempontból tudom hasznosítani az egyetemen tanultakat.

Az első vlogod 2016 áprilisában jelent meg, viszonylag későn a csatorna indulásához képest. Nem szeretnél esetleg a jövőben vlog-csatornát is indítani, hogy a nézők jobban megismerhessenek?

A vlogokat valóban nagyon sokan kedvelik, s értem is miért. Én is szeretek vlog videókat nézni, hiszen az ilyen típusú anyagokból teljesen más oldalát is megismerhetjük az adott személynek. Szeretnék vlogolni minél gyakrabban, ez tervben is van. Azonban ennek külön csatornát nem hiszem, hogy kialakítanék, valamiért nem látom jelen pillanatban értelmét. Szeretném egyelőre megtartani ezt az egy csatornát és ide feltölteni mindent, amit készítek. 

Mivel nincs sok vlog videód, a nézőid nem igazán látják, mit csinálsz a hétköznapokban. Mesélnél erről pár szót?

A hétköznapokban videók készítésével foglalkozom, illetve a családi vállalkozásban segítek. Nagyon sok időt elvesz egyébként egy-egy videó lefilmezése és megszerkesztése, tehát ez az időm nagy részét kiteszi. S ahogyan említettem az előbb, szüleim vállalkozását is segítem, hiszen két női ruházati boltot vezetünk közösen. 

A ruházati üzletre térve, mik a jövőbeli terveid ezzel kapcsolatban?

Jelen pillanatban nem üzemel az online boltunk, pont a videózás előtérbe helyezése miatt. Úgy gondolom, mindenképp egy jó alternatíva számomra a ruházati webshop, de egyelőre csak a YouTube-ra szeretnék koncentrálni. Terveim közt szerepel, hogy egyszer még újra beindítom azt a vállalkozást is, de ez még várat magara picit.

Vannak YouTube-példaképeid?

Nincsenek példaképeim, viszont sok olyan youtuber van, akit szívesen követek. Ilyen például Jaclyn Hill, vagy Zoella. Tőlük tanultam meg azt, hogy az a legjobb, ha valaki teljes mértékben természetes, laza és közvetlen a videóiban.

A NYX Cosmetics sminkmárka idén, 2016-ban először Magyarországon is meghirdette a NYX Face Awards versenyt, melynek lényege, hogy a résztvevők oktató sminkvideókat töltenek fel a YouTube-csatornájukra. Ebben te is részt vettél és meg is nyerted: Los Angelesbe utazhattál az amerikai döntőre. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál itt?

Úgy gondolom, hogy a Los Angeles-i út életem egyik legnagyobb élménye volt és nagyon boldog vagyok, hogy ezt sikerült önerőből elérnem. Nagyon jól éreztem magam, sok-sok élménnyel gazdagodtam. Számtalan nagyszerű embert ismertem meg ez idő alatt. Ezeken túl természetesen nagyon izgalmas volt számomra belelátni picit a social media világába is. Nagyon hálás vagyok a NYX-nek a lehetőségért és tényleg egy örök emlék marad. 

A videóidban a családod, barátaid nem igazán jelennek meg. Mi az oka, hogy ennyire elhatárolódnak a YouTube-világtól?

Igen, ezt jól látjátok! Nagyon nyitott és közvetlen vagyok a videóimban mindenféle témával kapcsolatban, viszont a magánéletemet nem igazán szeretném ebbe a dologba belevinni. Én kifejezetten jól viselem a negatív hozzászólásokat, ha ezek felém irányulnak, viszont a családtagjaimat nem szeretném kitenni az ilyesfajta dolgoknak. Ennek ellenére húgommal tervezünk még közös videót a közeljövőben.

Mik a jövőbeli terveid? Költözés, családalapítás szerepelnek-e már közöttük?

Egyelőre a YouTube videók készítése van előtérbe helyezve, azonban a költözés megfordult már a fejeben. Budapest a lehetőségek városa az én szempontomból is, így elképzelhető, hogy a fővárosba való költözés opció lehet számomra a jövőben.

mdybahe82jijhwo6joan.jpg

Karin YouTube csatornája ITT, Facebook oldala ITT, Instagram oldala pedig ITT található.

Ha pedig tetszett az interjú, itt lájkolhatsz bennünket!

Interjú: Gasková Bianka & Besenyei Balázs
Fotók: Karin Dragos

A bejegyzés trackback címe:

https://vlogablogban.blog.hu/api/trackback/id/tr7811963327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vlog a Blogban

Kövesd hetente a két egyetemista blogger mélyinterjúit, s tudj meg olyat is kedvenc YouTube-videósaidról, melyet soha nem kérdeztél volna meg komment formájában. Mi feltesszük azokat a kérdéseket is, amelyekre a videók alatt nem kaphatsz válaszokat.

Kövess minket!

süti beállítások módosítása