„A gaming-videózást reformálni nem igazán lehet...”
- Interjú Videojáték Zsoltival

Főállású gamer, a videojátékok igazi szakértője, s a YouTube közösség csak úgy ismeri: Videojáték Zsolti. Ezért talán nem meglepő, hogy – csatornájának nevéből adódóan is – Zsolti életében nagy szerepet töltenek be a játékok, videóit látva pedig érezhető, az ő gaming-csatornája olyan, amilyennek lennie kell: modern, fiatalos, humoros és persze lényegre törő, s olykor-olykor maga a virtuális valóság.

nbto5njfk8dnsqmkah9v.jpg

Amikor 2014 őszén belevágtál a videózásba, valószínűleg épp aranykorukat élték a gameplay videók, ám itthon lényegesen kevés volt az, amelyik jó minőségben, tartalmas kommentárral került fel a YouTube-ra. Tudatosan választottad ezt az irányt, ahol a végigjátszás egyfajta központi elem lett?

Igen, akkoriban követtem a nemzetközi végigjátszások királyát, TheRadbradet, mert nem volt sem egy megfelelően erős asztali számítógépem, sem pedig konzolom, hogy a legújabb játékokkal játszani tudjak. Aztán amint sikerült egy PlayStation 4-et beszereznem, azt gondoltam, hogy ez itthon is működhetne, így én is belevágtam.

Relatíve hamar – 1-2 hónapra az indulás után - elkezdtél úgy videózni, hogy a nézők látták az arcodat is, nem csak a hangodat hallották a videókban. Ez trendkövetés volt vagy személyesebbé akartad tenni a csatornádat?

Egyszerűen csak láttam és tisztában voltam vele már akkor, hogy hosszútávon sokkal nagyobb eséllyel lehetek sikeres úgy, hogy az arcomat is adom a dologhoz. Persze, tudom hogy arc nélkül is lehet érvényesülni a YouTube-on itthon, de nem igazán a gaming-szférában.

A nézettséged már a csatorna indulásának kezdetétől kalapot emelően szép számokat produkált. Ez inkább tudható be a te személyednek vagy a csatorna tematikája volt megnyerő? Esetleg mind a kettőben keresendő a válasz?

Ahogy azt az első kérdésnél említettétek, akkoriban kevés olyan magyar nyelvű csatorna foglalkozott videojátékok végigjátszásával, amelyek minőségi tartalmat tudtak szolgáltatni. S itt inkább a képi és hangi megfelelőségre gondolok. Természetesen egy kellően határozott és karizmatikus személyiség nagyban hozzájárul egy csatorna sikerességéhez, de hosszútávon a megfelelő rendszer és gyakoriság a "műsor szolgáltatásban" is nagyon fontos. Lényeges továbbá szerintem, hogy tudjuk, hová akarunk eljutni, mit akarunk elérni és az oda vezető utat szorgalmasan keresve, tanulva, fejlődve fedezzük fel. Az esetemben a válasz úgy gondolom, ebben a "receptben" keresendő.

A csatornád neve Videojáték, mely jól tükrözi egyk kedvenc időtöltésedet. De nem bántad meg a névválasztást később? Aki először jár a csatornádon, annak nem biztos, hogy egyből feltűnik, „ja, tényleg, ez Videojáték Zsolti!”.

A névválasztás teljesen tudatos volt, sosem volt valami nagyon frappáns becenevem, magamnak meg nem akartam csak úgy kitalálni egyet. A csatorna sem igazából rólam szól, én csak az arc vagyok, aki irányít, hiszen a gaming-videókon kívül csak elenyészve találunk más jellegű tartalmat. Ez a jövőben sem fog változni, az esetleges személyesebb videóknak biztosan egy másik csatornán lesz majd a helye. Elő-elő fordulnak a névből vicces szituációk, de szeretem a csatorna nevét.

Mennyire szeretsz új dolgokkal kísérletezni a videóidban? Például örömteli és népszerű volt, hogy nyitottál a VR-játékok felé, de láthatunk tőled unboxing-sorozatokat is. Ilyen dolgok nélkül unalomba fulladhat egy gaming-videós?

A gaming-videózást reformálni nem igazán lehet, itt inkább a minőség és a felszerelés fejlesztésén lehet dolgozni. Imádom az új dolgokat, a csatornán pedig a témán belül a virtuális valóság felé való nyitás kötelező állomás volt, hiszen amerre halad a videojáték ipar, nekem is affelé kell tendálnom, hogy kellően naprakész legyek. Az unboxing videók inkább a csatorna fejlesztésének érdekét képviselik, hiszen ezek jó esetben fizetett promóciók, de ezek is mind-mind a fő tematikán belül, a gaminget képviselő termékekkel történtek. Nem csomagolhatok ki videojátékos csatornán mondjuk egy mikrohullámú sütőt. Szerintem, ha a megfelelő gaming videós naprakész, nem fulladhat unalomba, az újdonság mindig érdekli az embereket.

tx9jr7sofoyqinyx7qzj.jpg

Mennyire gyorsan „fogadott be” a többi videós? Kellett ehhez a személyes kontaktus például olyan rendezvényeken, mint a PlayIT? Vagy a közös videókra könnyedén partner volt mindenki?

Ez az oldalamról azért is érdekes kérdés, mert akikkel eddig jóformán közösen dolgoztam, vagy kisebb eléréssel rendelkező videósok (ilyenkor szerintem a nagyobb csatorna a befogadó fél), vagy nagyjából egy cipőben járnak velem. Az esetek nagy többségében pedig az első közös projektek kezdeményezője én voltam. De ezekre a kooperációkra nagy valószínűséggel a PlayIT és egyéb más rendezvényeken való összeismerkedés hiányában nem is lett volna lehetőség, szóval ezek a találkozók mindenképpen hasznosak. De szerintem a minőségi tartalomgyártókat mindig könnyen be- és elfogadja a videós közösség.

Mennyire befolyásolják az új videókat a közönség kérései? Engedsz-engedsz azért nekik vagy szereted inkább a saját utadat járni, már ami a tematikát illeti?

Csak a tematikán belül engedek a kéréseknek, ami természetesen befolyásolja milyen videojátékkal játszom a csatornán. Más témájú kéréseknek talán más csatornán fogok eleget tenni a jövőben, vannak terveim. Az elveim elkötelezett híve vagyok, a Videojáték csatornán főként gaming tartalom jöhet szóba.

Nem igazán tudunk sokat a magánszférádról, de például a testvéred már megjelent egy-egy videódban. A videókészítés mellett dolgozol is?

Igen, az hogy keveset mutatok magamból és a környezetemből, a csatorna tematikája miatt van legfőképpen. Két évig, munka mellett építgettem a YouTube-csatornámat, de ma már videókészítéssel foglalkozom főállásban.

Miért van az szerinted, hogy ma már mindenki a videózásból szeretne népszerűséget, sikert kovácsolni? A szinkronszínészek mondogatják munkásságuk háza táján, hogy „felhígult a szakma”. Így van ez a YouTube-on is, több a semmitmondó, minőséget nélkülöző videó?

Sokan úgy gondolják, itt mindenki labdába rúghat, s részben ez így is van, hiszen kezdetleges felszereléssel, a rövid népszerűséghez akár egy mobiltelefon kamerája is elég néhány hatásvadász címmel és indexképpel kiegészítve. De a hosszútávú siker eléréséhez elengedhetetlen a kitartó munka és a folyamatos fejlődés, ami már nem megy mindenkinek. Kétség kívül egyre több a vírus- és megbotránkoztató videókat gyártó csatorna, ami az emberek beteges kíváncsiságát kihasználva - sajnos a minőségi tartalmat előállítani próbáló videósoknak - egyáltalán nem kedvez jelenleg. Személy szerint, remélem, ez csak egy átmeneti állapot és a jót értékelni fogják a jövőben.

Ha valaki gamer vagy mondjuk gaming-csatornát indít, az már „kocka”? Ezt a szó negatív értelmében – már ha van ilyen – kérdezzük, hiszen sok-sok megbélyegzés van az olyan fiatalok felé, akik szimplán csak szeretnek játszani.

Szerintem egy gaming-csatorna folyamatos és profi vezetéséhez elengedhetetlen kockának lenni, a szó jó értelmében. Rossz értelme nincs, amire emlegetik, az inkább a függőség kontextusában lehet, ha minden más tevékenység rovására megy, már egészségtelen szinten. A mai robotoló, modern ember sok mindenbe hajlamos már önhibáján kívül is belebetegedni.

A gamer-rendezvények – mint a PlayIT – valóban a játékosoknak és a tech-kedvelőknek szólnak? Vagy egy ilyen esemény inkább a nagy mammut cégek malmára hajtja a vizet azzal, hogy az érdeklődők a helyszínen jegyet, videojátékokat, perifériákat vásárolnak?

Szerintem mindenképp a réteg kedvelőinek kedvez, a cégek kitelepülésével is, hiszen így akár vásárlás nélkül is kipróbálhatnak valamit, amit egyébként csak utána tudnának. Tapasztalatom szerint, a kitelepülésekkor az árak is jóval alacsonyabbak, mint általában szoktak lenni, ami még egy plusz pont. Mindkét fél nyer.

Az interjú pillanatában már megvan a 100.000 feliratkozód, mérföldkő ez számodra? Tűztél ki ehhez hasonló célt a videózás kezdetekor?

Érdekes, mert 10-20 ezer feliratkozóval előtte úgy gondoltam, nem lesz komolyabb hatással rám. De ahogy átléptük, rögtön máshogy éreztem magam. Nem tudnám megfogalmazni pontosan miért, de nagyon jó érzés volt. Megérinti az ember lelkét és önbecsülését egy ilyen hatalmas szám. Amikor elkezdtem, csak az volt a célom, hogy minél több emberhez eljusson az, amit csinálok.

Sokszor említetted már, hogy számtalan jövőbeli terved van a csatornáddal kapcsolatosan. Mennyi ezek közül a rövid- és mennyi a hosszú távú cél? S ezek közül mi az, ami elárulható?

Igazából nem feltétlenül a Videojáték csatorna az, amivel reformáló terveim vannak a jövőben, hiszen ott a téma adott. Sokkal inkább egy újabb csatorna indítása az, ami most foglalkoztat, más témakörben, de ez egyelőre legyen még a jövő zenéje.

Videojáték Zsolti YouTube csatornája ITT, Facebook oldala ITT, weboldala ITT, Instagram oldala pedig ITT található.

Ha pedig tetszett az interjú, itt lájkolhatsz bennünket!

Interjú: Gasková Bianka & Besenyei Balázs

Fotó: Videojáték Zsolti

A bejegyzés trackback címe:

https://vlogablogban.blog.hu/api/trackback/id/tr1512070451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vlog a Blogban

Kövesd hetente a két egyetemista blogger mélyinterjúit, s tudj meg olyat is kedvenc YouTube-videósaidról, melyet soha nem kérdeztél volna meg komment formájában. Mi feltesszük azokat a kérdéseket is, amelyekre a videók alatt nem kaphatsz válaszokat.

Kövess minket!

süti beállítások módosítása