„Annyira jól esett, hogy nem a szépségkirálynőt vagy a színésznőt ismerte fel bennem...”
- Interjú Kárpáti Rebekával

A hazai beauty-csatornák kifogyhatatlannak látszanak, s hétről-hétre felbukkannak olyan lányok, akik sminkvideókkal, szépségápolással kapcsolatos tippekkel szeretnének népszerűséget szerezni az interneten. Éppen ezért nehéz a szelektálás a minőségi és kattintást hajszoló videósok között. Ám, ha az ember figyelmes, rátalálhat - ha valami okból eddig nem is, de interjúnk miatt biztosan – Kárpáti Rebeka videóira, aki saját tapasztalataiból, mindenféle segítség nélkül elindult a youtuberek rögös útján, hogy a színészkedés mellett olyan szféréban is kiélje kreativitását, ahol nincs főnök, aki megkösse a kezét. Mert bizony tagadhatatlan, Rebeka pont abban kimagasló, amiben nagyon sokan nem: őszinte, kreatív és figyel a közönségére.

wegn1mkizxfw3nyq24g9.jpg

A sminkeléssel szerzett korábbi tapasztalatod vagy az alapvetően minden színészben ott bújkáló szereplési vágy „vett rá” végül arra, hogy elindíts egy YouTube-csatornát?

Mint a mai lányok jó része, én is rendszeresen nézek a YouTube-on beauty videókat, mert nagyon érdekelnek, inspirálólag hatnak és minidg újat mutatnak. Ez az „életforma” keltette fel a figyelmemet, tudtam, hogy nagyon tetszene és szívesen csinálnám. A másik oldalról pedig szintén a beauty téma volt a kézenfekvő, hiszen korábban is sminkeltem már, illetve tanfolyamot is végeztem etéren.

Nehezebb egy szépségkirálynőnek tippeket adni az arcápolásról? Hiteles az, amikor hibátlan bőrrel rendelkező lányok adnak adott esetben olyan tanácsokat, amiket a nem hibátlan bőrű tinédzserek szeretnének hasznosítani?

Mindenkinek elmondom, aki ilyen kérdésekkel fordul hozzám, hogy sajnos nem vagyok kozmetikus, sem bőrgyógyász. Én azokat a tapasztalatokat tudom megosztani, amiken saját magam estem át, és azt gondolom, így lehetünk csak hitelesek. Ettől függetlenül szívesen elmondom a véleményemet, vagy hogy én mit csinálnék az adott lány/fiú helyében, de hozzáteszem, hogy ez az én véleményem, érdemes lenne a komolyabb problémát szakemberrel megnézetni. Hozzáteszem, rengeteg olyan üzenetet kapok, amiben elmesélik, hogy a javaslatomra mentek el pl. glutén, laktóz, hormon vizsgálatra, és beigazolódott, hogy valami probléma van. Azt írták, ha én nem hívom fel erre a figyelmüket, lehet ez a dolog ki sem derül, vagy csak sokkal később, ami nem vetít előre valami túl kedvező helyzetet.

A videózás mellett színésznőként is dolgozol, jelenleg a Jóban Rosszban című magyar sorozatban láthatnak a nézők hétről-hétre. Tud egyik dolog (videózás) a másik (televízió) rovására menni, vagy van egy alapvető fontossági sorrended erről?

A Jóban Rosszban élvez prioritást az életemben jelenleg, hiszen ez a munkám, főként ebből élek és az ottani csapat is szuper. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, amiért a részese lehetek. Emellett a videózásban élem ki a kis kreativitásomat, nagyon szeretem az embereket akik követik az oldalt, boldogabbá teszik a napjaimat. Tehát ez egyelőre még inkább a hobbi szerepet tölti be az életemben. Szerintem egyik sem tud a másik rovására menni. Nyilván előfordul, hogy többet forgatunk a sorozatban, ezért később tudok videót csinálni, de alapvetően ez nem okoz problémát. Az embernek mindig arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.

A kollégáid ismerik a csatornádat? Milyenek a visszajelzések?

Pár kollegámnak, benti barátomnak már meséltem a dologról. Néhányan már néztek is videókat. Eddig csak pozitív visszajelzést kaptam, vagy építő jellegű kritikát.

A magyar internetközösség nem mindig elnéző vagy megértő. Volt már ebből fakadóan negatív tapasztalatod a videózás során? Egy ilyen helyzetből - mikor édesapád a magyar televíziózás egyik vezető színésze hosszú évek óta (R. Kárpáti Péter - a szerk.) – voltak az irányodba megbélyegzések?

Mára már nem érintenek meg annyira a rosszindulatú kommentek, mint korábban. Alapvetően egy nagyon emocionális ember vagyok. Az elején kicsit nehéz volt, de meg kell tanulni kizárni ezeket a rosszindulatú dolgokat. Az építő jellegű kritika más. Arra mindig vevő vagyok. De alapvetően ezt az egészet úgy látom, hogy aki ismer, az ismer. Akit szeretek, vagy akire felnézek, annak adok a véleményére. Egyébként meg a Hiperkarma – Zöldpardon dalából idézve: „És marhára nem baj, ha sosem bírtak, akik azt se' tudják, hogyan hívnak…”

Mennyire szeretnél más irányt követni az itthoni beauty-csatornákkal szemben? Lehet a sminkelésről úgy tartalmat átadni, hogy ne „olvadjanak” össze a csatornák tematikában?

Úgy vélem, ebben a témában is meg lehet találni az egyediséget, azt , hogy mi mitől tűnhetünk ki a többiek közül, mitől kattintanak ránk többen. Ez az egyénen múlik inkább, a karakterén, stílusán, nem magán a témán. Jó a kérdés egyébként, mert nem rég döntöttük el, hogy a csatorna egy új irányt is fog venni, de ez legyen inkább meglepetés!

Követed egyébként az itthoni videósokat – akár saját érdeklődésből kifolyólag, akár abból a szempontból, hogy ne legyenek azonosak a heti témák?

Igen, rendeszeresen.

50kcv4irlg0z33c0r6dv.jpg

Van egy blogod is, ahová szintén posztolod a videóidat, de emellett láthatunk rajta outfitekkel kapcsolatos képeket leírásokkal is. Egy blog csak arra lehet hasznos, hogy minden egy helyen legyen és jól tudja definiálni a youtuber munkásságát?

Ahogy mondjátok. Alapvetően ott van minden információ: a legújabb feltöltések, írásos posztok, az összes saját gyártású tartalom. Természetesen lehetne az oldalt gyakrabban frissíteni outfitekkel, egyéb szöveges-képes tartalmakkal, de megmondom őszintén, hogy a Jóban Rosszban, a szakdolgozatírás és a közelgő államvizsga, a videózás és az egyéb modell munkáim (és háztartásvezetés) mellett, ezt még nem tudom beilleszteni olyan rendszerességgel, mint ahogyan szeretném. Pár youtuber esetében egyébként van egy háttérügynökség, egy cég, amely segít. Én teljesen egyedül csinálok mindent, nincs megállapodásom semmilyen ügynökséggel.

Azt lehet tudni rólad, hogy kommunikáció szakon tanulsz, ezen belül is PR szakirányon. Merre tovább, ha befejezed az egyetemet?

Most írom a szakdolgozatomat – egyébként pont a beauty vloggerekről – és ha minden rendben halad, július végére diplomás leszek. Érdekel a téma, az iskola után mindenképpen el szeretnék kezdeni dolgozni ezen a területen. A végső cél azonban majd egy saját vállalkozás. Végig kell járni a szamárlétrát, de tudom, hogy nem bírnám az életem végéig, ha főnököm lenne.

A színészkedés, a modell szakma és a vlog mellett létezik még számodra kikapcsolódás?

Ez az évem főleg a munkáról, diplomáról fog szólni, de emellett azt érzem, hogy megpusztulok, ha nem utazhatok el valahová. Úgyhogy ez is a tervek közt szerepel. Többször is.

A családban mi történik, ha feltöltesz egy videót? Miután megnézték azt, mindenkinek van egy-két szava hozzád?

Nem élek már a családommal, de persze ha találkozunk vagy beszélünk, akkor esik róla pár szó, de annyira már nem figyelnek oda rá, számukra ez a dolog már megszokott, általános, semmi különös. Persze pártolnak mindenben.

Gyakran felfedeznek a rajongók például az utcán? Úgy gondoljuk, a pozitív visszajelzések nagyon inspirálóak tudnak lenni számodra is...

Egyre gyakrabban, s nagyon örülök is neki. Két emlékezetes eset volt tavaly: az egyik, amikor a Szegedi Ifjúsági Napokon egy kislány odajött, és elkerekedett szemmel kérdezte, hogy: „ Úristen! Te vagy az a youtuber?!” Annyira jól esett, hogy nem a szépségkirálynőt vagy a színésznőt ismerte fel bennem, hanem a saját kis produktumomnak köszönhetően lettem neki ismerős. A másik történet pedig Abu Dhabiban volt, amikor a Formula 1-en dolgoztam. Utolsó este a magyar kollegákkal elmentünk egy part menti bárba. Egyszercsak odalépett hozzánk két magyar lány - akikről később kiderült, hogy stewardessek -, mivel meghallották, hogy mi is magyarul beszélünk. Csatlakoztak hozzánk. Az egyik leányzó szintén csak nézett egy darabig, majd kérdezte: „Nem te vagy az a youtuber, aki feltette azt a hajas videót? Annyira tetszett!” S itt is ugyanaz az érzés fogott el: főleg, hogy egy messzi országban voltunk, de ott is akadt valaki, aki így ismerte a csatornámat. Felejthetetlen...

Esetleg várhatunk valami újdonságot 2017-ben?

2017-ben egy új irányt is vesz a csatorna, de erről még nem szeretnék beszélni, maradjon csak a jövő zenéje.

Kárpáti Rebeka YouTube csatornája ITT, Facebook oldala ITT, blogja ITT, Instagram oldala pedig ITT található.

Ha pedig tetszett az interjú, itt lájkolhatsz bennünket!

Interjú: Gasková Bianka & Besenyei Balázs

Címlapfotó: Munkácsy Barbara - Barbara Munkácsy Photography

Portré fotó: Gabor Boda Photo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vlogablogban.blog.hu/api/trackback/id/tr6712097271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vlog a Blogban

Kövesd hetente a két egyetemista blogger mélyinterjúit, s tudj meg olyat is kedvenc YouTube-videósaidról, melyet soha nem kérdeztél volna meg komment formájában. Mi feltesszük azokat a kérdéseket is, amelyekre a videók alatt nem kaphatsz válaszokat.

Kövess minket!

süti beállítások módosítása