„Egyre több fiatalra hatást gyakorlunk a videóinkkal...”
- Interjú Herczeg Hajnival

A magyar YouTube egyre inkább háttérbe szorítja itthon a televíziós csatornák nézettségeit, köszönhetően annak a fajta közvetlenségnek, amit a videósok tudnak nyújtani a felhasználónak. Herczeg Hajni nem kivétel közülük, sőt nagyon is tudatosan építi karrierjét a legnagyobb videómegosztó oldalon. Azonban a kezdeti beauty-tartalmak után – a frissesség és a megújulás jegyében – Hajni úgy döntött: ideje több teret adni olyan témáknak is, amelyekkel biztosan pozitívan tudja befolyásolni a fiatalabb közönségét. Persze a szépségápolás sem tűnik el, azonban 2017-ben megsüvegelendő, ha valaki okosan, célorientáltan szeretné jobbá tenni a sokszor minőséget nélkülöző, alacsony színvonalú videókon szocializálódó magyar online közösséget. Higgyék el, tényleg megéri a továbbra kattintani!

5l2nnbwvyd87v1yu019x.jpg

Említetted, hogy a videózás elkezdésében az is közrejátszott, hogy már egy ideje néztél külföldi youtubereket. Akkor belegondoltál abba, hogy mennyivel nehezebb Magyarországon kézzelfogható sikereket elérni, ellenben mondjuk Amerikával, ahol a videósok eleve nagyobb sikerre számíthatnak, köszönhetően például a nyelvnek? Motoszkált a fejedben egyáltalán, hogy a videózás számodra is népszerűséget hozhat?

2013 novemberében, amikor feltöltöttem a legelső videómat, Magyarországon még nem volt ekkora kultusza a videónézésnek, mint napjainkban, ezért tisztában voltam vele, hogy eleinte nem lesz a sikere külföldhöz mérhető. Ugyanakkor reménykedtem benne, hogy pár év múlva a hazai YouTube is hasonlóan népszerű lesz. Nekem nagyjából egy éven keresztül motoszkált a fejemben a videózás ötlete. Általában jellemző rám, hogy amit elkezdek, mindig komolyan veszem és a lehető legtöbb energiát belefektetem a siker érdekében. Ezért is bíztam benne, hogy tetszeni fog az embereknek és segíteni tudok nekik valamilyen szinten. Az a fajta népszerűség, hogy leszólítanak az utcán, és fényképet vagy esetleg aláírást kérnek, nem emlékszem, hogy megfordult volna a fejemben. Pont ez az a dolog, amit szerintem sosem fogok megszokni.

Ahogy az első videód is mutatja, a csatornád nagyobb részében találhatunk hajviseletekhez kapcsolódó tippeket. Kezdetben e köré akartad építeni a tematikát?

Nem akartam egy téma köré építeni a csatornát, a terv csak az volt, hogy elsősorban lányoknak/nőknek szóló videókat szeretnék készíteni. Eleinte azért volt sok frizurás tartalom, mert akkor még szinte egyáltalán nem voltak ehhez hasonló videók magyar nyelven, így én meg szerettem volna mutatni, hogy miként lehet ezeket a hajviseleteket elkészíteni. Illetve mindig is szerettem különböző frizurákkal kísérletezni, valahogy ez közelebb áll hozzám, mint a sminkelés.

Persze a sminkeléssel kapcsolatos tanácsok is nagy szerepet kapnak a csatornádon. Te kitől lested el az ilyen jellegű tippeket? Anyukádtól, nővéredtől vagy egy beauty-gurutól? Esetleg kombináltad többük tapasztalatait?

Teljes mértékben külföldi videósoktól származik mindaz, amit a sminkeléssel kapcsolatban elsajátítottam. Michelle Phan volt az, akit legelőször elkezdtem követni, aztán egyre több videóst találtam, akiktől egyre többet tanulhattam.

her9xtv4iwfke620tbh4.png

Nem érdemes hosszasan odázni ezt a kérdést, mert rendkívül érdekes választ fogunk kapni, legalábbis mi úgy hisszük: mi az oka annak, hogy nemrégiben úgy nyilatkoztál, talán ideje felhagyni a csatorna azon fő irányvonalával, ami a szépségápolásra épül, s inkább olyan beszélgetős videókat szeretnél készíteni, melyek valamilyen érdekes, fontos témát járnak majd körül?

Lassan négy év után eljutottam arra a pontra, hogy ha tovább folytatom ugyanazokat a típusú videókat, akkor az nekem már nem jelent kihívást. Mondhatjuk úgy is: számomra is unalmassá váltak a haul-, unboxing-, tag- és kihívás videók. Emellett elgondolkodtatott az a tény, hogy egyre népszerűbb ez a platform, ezáltal egyre több fiatalra is hatást gyakorlunk a videóinkkal. Ezért is fontos, hogy valamilyen szinten építő jellegűek legyenek ezek a tartalmak. Azt szeretném, hogy egy videóm megnézése után, valamilyen plusz dologgal gazdagodjon az, aki megnézte azt - és nem feltétlenül csak olyan módon, hogy melyik alapozót válassza a sok közül. Ez az új irány egyébként nem csak komolyabb beszélgetős videókat jelent, hanem például utazással, olvasással vagy mozgással kapcsolatos tartalmakat is, illetve minden olyan dolgot, amiben fejlődni szeretnék.

Aki feliratkozott Herczeg Hajni csatornájára, nem lesz egy kicsit csalódott, ha kisebb részben lesz mondjuk divat, s nagyobb részben a például társadalmi szempontból fontos kérdések, mint az egyik legújabb videódban, melyben a YouTube hatásairól nyilatkozol?

Nem tűnnek el teljes mértékben a tipikusan „csajos videók”, úgyhogy szerintem inkább csak érdekes lehet a többség számára az, hogy új területek felé is nyitok. Az eddigi visszajelzések is ezt bizonyítják.

Nem szeretnénk ujjal mutogatni egy csatornára sem, de valahogy az az érzése Veled kapcsolatban az embernek – köztük nekünk is -, hogy a nézőid tőled biztosan nem fognak – bocsánat a kifejezésért – bugyutaságot, mindenfajta színvonalat nélkülöző beszólásokat tanulni. Ez a fajta komolyság az életben is jellemez téged?

Abszolút ez jellemző rám a mindennapokban is, de a videókban egyébként még jobban odafigyelek a beszédemre, mert ez bármikor, bármennyiszer visszanézhető. Eddig az interneten mindig egy kicsit komolyabb oldalamat mutattam, mert amíg nem kerülök valakihez közelebb, a távolságtartás jellemző rám. De azt látom mostanában, hogy a nézőimnek is jobban tetszik, ha picit lazább vagyok.

Úgy aposztrofáltad magad egyszer, hogy rettentően ragaszkodó ember vagy, ám mégis olyannak tartod magad, aki tudja, hogy szükség van időnként a változásokra. Ez egy belső, úgymond „nyomás” a részedről vagy úgy látod a youtubereken is, hogy mindig meg kell újulniuk a „különlegesség” fenntartása érdekében?

Egy évvel ezelőtt még valóban nagyon ragaszkodó voltam mindennel kapcsolatban, de azóta rengeteg változás történt az életemben, ami ráébresztett arra, hogy a változás szükséges és elengedhetetlen a fejlődéshez. Egyébként egy csatorna esetében nem feltétlenül „muszáj” a változtatás ahhoz, hogy az sikeres vagy „különleges” maradjon, számtalan példa van erre külföldről és itthonról is. Viszont, ha valaki úgy érzi belülről, hogy újításra van szükség, mindenképpen bele kell vágni, még ha először ijesztő lesz is egy kicsit.

Kell egyébként egy videósnak azzal foglalkoznia, hogy milyen tartalmat akar látni a közönsége? Az nem „öli meg” a kreatív részét a dolognak?

Bizonyos mértékben érdemes foglalkozni vele, mert sokszor adhatnak olyan tippeket a nézők, amelyeken ha alakítunk is valamit, nagyon jó videó válhat belőlük, ettől pedig szeretni fogja a közönség is. A közösségépítés szempontjából szintén jó lehet. Viszont egy csatornát csak olyan tartalomra felépíteni, amit a közönség igényel és népszerű, véleményem szerint nincs sok értelme. Mindettől függetlenül persze szerezhet vele rengeteg nézettséget és népszerűséget. De hosszú távon az a lényeg, hogy valamennyire egyezzen a néző és a videós akarata, akkor pedig mindenki elégedett lesz.

Jelenleg egy budapesti egyetemen tanulsz, de korábbi videóidban többször említetted, hogy nehéz úgy igazgatni egy csatornát, ha az ember a fővárostól messze lakik, ahogy mondjuk te is. Tudjuk mind, hogy a nagyobb sminkes rendezvények, youtuber-találkozók Budapesten centralizálódnak. Nehezebb volt neked kezdetben így érvényesülni a magyar beauty-világban?

A Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulok, viszont annak a zalaegerszegi karán, szóval még mindig elég messze lakom a fővárostól. Nem egyszerű összehangolni az egyetemet, a gyakorlatot és az ingázást, ezért sajnos a legtöbb rendezvényt, meghívást vissza kell utasítanom. Általában csak hétvégén utazom Budapestre, és olyankor próbálom úgy összehangolni a programokat, hogy ne csak egy dolog miatt utazzak annyit. De egyébként szerintem ez nem jelent hátrányt az érvényesülés szempontjából. 

Szerinted mi az az egy dolog, amit csak egy videós tud megadni – például – a fiataloknak? Hiszen tudvalevő: a TV-zés helyett, ma már inkább YouTube-oznak a fiatalok és tinédzserek is.

Szerintem a közvetlenség az, ami miatt jobban kedvelik a fiatalok a youtubereket. A videósokat sokkal közelebbinek érzik magukhoz a nézők, ezáltal olyan, mintha a barátjukkal vagy barátnőjükkel beszélgetnének - ellenben a „megkreált” és sokszor színészkedő TV-s celebekkel.

Hová „futhat ki” szerinted igazán egy YouTube-csatorna? Ha valaki mondjuk egy termék arcává válik, esetleg saját műsort kap valamely kereskedelmi TV-csatornától, az már egy olyan szint, ahonnét nincs feljebb?

Számomra egyik felsorolt alternatíva sem jelentené a kiteljesedést, illetve szerintem ez egy nyílt kérdés marad még egy darabig, ugyanis ebből szempontból a YouTube még nagyon új terület. Továbbá nem is lehet egy választ megfogalmazni erre, mert mindenkinek más jelenti a csúcsot.

Azon túl, hogy a családod és a barátaid biztosan örömmel látták először az arcodat az interneten, emlékszel-e arra, milyen volt, mikor valaki először ismert fel téged az utcán a videóid miatt?

Konkrétan az első alkalomra nem emlékszem, de annak ellenére, hogy ez már sokszor előfordult velem, még mindig nagyon szokatlan és furcsa. Sokszor egyébként kellemetlen is, mert valaki annyira izgul, hogy nem is mer megszólalni, csak nevetgél, de szerencsére már arra is volt példa, amikor úgy találkoztam valakivel, hogy nem volt jele a rajongásnak, csak beszélgettünk. Ezeknek a találkozásoknak a kimenetele egyébként általában a kortól függ.  

Ha azoknak tanácsot adhatnál, akik most szintén bele szeretnének vágni a YouTube-ozásba, biztatnád vagy inkább lebeszélnéd őket? Hiszen említetted már, aggódsz amiatt, hogy milyen lesz a következő „youtuber generáció”.

Bíztatnám azokat, akiknek egyedi ötletük van, illetőleg olyan témában szeretnének videókat készíteni, amivel kapcsolatban még nincs számtalan csatorna. Mindezt kreatívan, minőségi hang- és képi világgal kell megoldani. Lebeszélném azokat, akik pedig csak amiatt szeretnék elkezdeni, mert most ez „olyan menő” és ettől kívánnak népszerűvé válni, emellett pedig semmi más céljuk nincs ezzel. Nem ajánlom a videózást azoknak, akik csak minél több feliratkozót és nézettséget szeretnének szerezni olyan tartalmakkal, amelyek mögött nincs érték. Gondolok itt többek között a reakció- és kihívás videókra, valamint a clickbait tartalmakra. Ha ezzel kapcsolatban más videósok véleményére is kíváncsi lenne valaki, akkor ajánlom a New Era – Real Talk nevű rendezvényt, amely 2017. május 27-én kerül megrendezésre a budapesti Akvárium Klubban, de közvetítve lesz a TheVR Twitch csatornáján is.

 

Hajni YouTube-csatornája ITT, Facebook oldala ITT, Instagram oldala pedig ITT található. 

Ha pedig tetszett az interjú, oldalunkat itt lájkolhatod!

Interjú: Gasková Bianka & Besenyei Balázs

Fotó: Herczeg Hajni 

A bejegyzés trackback címe:

https://vlogablogban.blog.hu/api/trackback/id/tr5712498641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vlog a Blogban

Kövesd hetente a két egyetemista blogger mélyinterjúit, s tudj meg olyat is kedvenc YouTube-videósaidról, melyet soha nem kérdeztél volna meg komment formájában. Mi feltesszük azokat a kérdéseket is, amelyekre a videók alatt nem kaphatsz válaszokat.

Kövess minket!

süti beállítások módosítása