EXKLUZÍV - Önkénteseket toboroztunk Herczeg Hajnival

A Vlog a Blogban szerkesztőségeként többedmagunkkal egy nem mindennapi projekt megvalósításába vágtunk bele. Az önkéntesség egy olyan fontos, de elhanyagolt dolog, ami mindenképpen szót érdemel. Ötfős csapatot toboroztunk egyetemünkön, majd két szakértővel és egy youtuberrel összefogva felkerekedtünk, hogy a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban egy hangulatos délután alatt bevezessük a gimnazistákat az önkénteskedés világába.

Az ötlet csírája

Statisztikailag alátámasztott, hogy csökken azoknak a középiskolásoknak a száma, akik vállalnak részleges vagy hosszú távú önkéntes munkákat, így amikor megtudtuk, hogy egy hónapokon át ívelő projekten kell dolgoznunk az egyetemen – többé nem volt kérdés: az önkéntesség propagálását állítjuk munkánk középpontjába. Ehhez - mintegy kedvcsinálóként - készült el első körben egy három perces rövidfilm, amelyben felöleltük az önkéntesség különböző területeit, hogy a későbbiekben audiovizuális eszközökkel is képesek legyünk „megfogni” a diáksereget.

Kezdeményezésünk sikerének érdekében – gondos szervezések után – jutottunk megegyezésre a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnáziummal, ahová két szakértővel és egy youtuberrel érkeztünk, hogy felkeltsük a diákok figyelmét és arra sarkalljuk őket: a jövőben örömmel és lelkesedéssel vállaljanak kisebb/nagyobb önkéntes munkákat. Tudtuk, hogy ez nem lesz kis feladat, hiszen a tinédzserek vélhetően sok mindenre nyitottak ebben a korban – de talán az önkéntesség az, amire a legkevésbé vevőek.

A gimnáziumi délután

November 15-én, délután 13:00 órakor izgatottan és várakozásokkal tele érkeztünk a gimnáziumba, ahol három osztály közel 80 diákja várta kíváncsian, hogy milyen rendhagyó előadásban lesz részük. Annak ellenére, hogy már hat iskolai tanórán is túl voltak, rendkívül készségesen fogadtak minket. A célunk alapvetően az volt, hogy egy kötetlen, jó hangulatú esemény során kaphassák meg a kellő információt az önkéntességről, és megismerkedhessenek olyan új lehetőségekkel, amik az önzetlen adás mellett a szórakozásról, a közösség érzéséről is szólnak.

A kisfilm elindultával a terem elcsendesedett. A szünet zaját felváltotta a figyelem és érdeklődés vibráló atmoszférája. Ahogy Kollár Róbert televíziós hírszerkesztő és az adjkiraly.hu oldal alapítója a pódiumra lépett, tapsvihar söpört át a termen. Róbert előadásából megtudhattuk, hogy az adjkiraly.hu oldal indulását egy megható sikertörténet inspirálta: korábban egy nyugat-magyarországi család háza leégett, amiről a televízió is beszámolt. Ennek kapcsán rengeteg e-mail és felajánlás érkezett a szerkesztőségbe, ami arra ösztönözte Róbertet, hogy indítsa el saját oldalát, ahol segítségre szorulók (kivéve anyagi indíttatású kérések) és segítségnyújtók találhatnak egymásra. A megvalósult történetekről az oldal sikersztori rovatában olvashatunk többet. Ezek a beszámolók egyrészt azért is jók, s egyben hatékonyak, mert példaként szolgálnak, és önzetlen adásra biztatnak. Másrészt a segítséget nyújtó személy láthatja, hogy hová került az adománya.

A fiatalok Kollár Róbert tolmácsolásában betekintést nyerhettek az adjkiraly.hu munkásságába.

Az adjkiraly.hu másokkal összefogva gyűjtéseket és rendezvényeket is szokott szervezni. Korábbi megmozdulásaikkal segítettek már hátrányos helyzetű diákoknak egy Borsod-megyei iskolában, ahová önkéntes középiskolásokkal együtt vittek tartós élelmiszert, könyveket és ruhát.

,,Sokan először találkoztak a szegénységgel. Egy hatalmas élmény volt a srácoknak, hogy látták, örömet okoznak. Szerintem ez az önkéntesség legnagyobb hozadéka: önmagunknak és másoknak is jó pillanatokat szerezhetünk” – emlékezett vissza Róbert.

S, hogy milyen kompetenciákat sajátíthatunk el az önkéntesség során? Arról Hadrévy Borbála, az Önkéntes Központ Alapítvány programvezetője beszélt, aki több min 13 éve, maga is önkéntesként csöppent bele az Alapítvány munkájába. Először is fontos feltennünk a kérdést magunknak: ,,Mi az, amiből nekem sok van? Mihez értek igazán? Miben vagyok jó? Mit tudnék adni másoknak? Hol tudnék segíteni? Milyen probléma foglalkoztat?” – kezdte előadását Hadrévy Borbála.

Hadrévy Borbála elmesélte, maga is önkéntesként kezdte.

Borbála szenvedélyes beszédében kitért arra, hogy az önkéntesség sokkal több egy egyszeri cselekvésnél. Azok, akik kipróbálják magukat ebben a világban, egy életen át kísérő élményre és értékes pillanatokra tesznek szert. Az új tapasztalatok ébreszthetnek csak rá igazán egy fiatalt arra, hogy mivel is szeretne foglalkozni a jövőben:

,,Lehet, hogy az önkéntesség segít ráállni egy olyan pályára, ami hosszútávon is kitart…” – fogalmazott a programvezető.

Előadásában kitért még arra is, hogy az önkéntesség egyfajta út is lehet az önmegismeréshez. Egy lehetőség, hogy megtaláljuk a saját hangunkat, hogy ismeretségeket/barátságokat kössünk, netalán megismerjük a szerelmet.

Herczeg Hajni, aki már négy éve formálja saját csatornáját a YouTube-on, még általános iskolában találkozott az önkéntességgel. A népszerű videós saját tapasztalatait osztotta meg a diákokkal:

,,Fontos, hogy milyen formában találkozol az önkéntességgel, jótékonysággal. Az iskolában a közös hulladékgyűjtés jó kaland és játék volt. Azóta is több ilyenben vettem részt” – osztotta meg élményeit Hajni.

Hajni úgy véli, a kis segítség is hatalmasnak tűnik az arra rászorulóknak.

A YouTube-on számtalanszor fontos témában megszólaló influencer a közelgő karácsonyi időszakkal kapcsolatban is buzdította a fiatalokat az önkéntességre. A MikulásGyár jótékonysági gyűjtésében rendszeresen részt vevő youtuber idén is apróságok, könyvek és ruhák adományozásával szeretné még szebbé tenni az ünnepeket azok számára, akiknek az ajándékoktól roskadozó karácsonyfa nem evidencia:

,,Az, hogy látod a gyerekeken, mennyire örülnek attól, hogy adsz, benned is felkelt egy ünnepi érzést” – vélekedett az önkénteskedés e formájáról Hajni.

…amiért igazán megérte

Látni azt, ahogy a diákok nyitottan közelítettek végig a téma és az előadók felé, egyértelművé tette számunkra, hogy nem dolgoztunk hiába. A projektünk és a szakértőink üzenete – ugyan csak remélni tudjuk, hogy célba ért. A rengeteg érdekes lehetőség hallatán viszont többen is megmozdultak. A jelen lévő gimnazisták megosztották velünk saját tapasztalataikat, miközben az önkéntes munkákra történő feliratkozási ív kézről-kézre járt közöttük.

Projektünk sikerességében jelentős szerepe volt Kollár Róbertnek, Hadrévy Borbálának, Herczeg Hajninak és a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárainak és diákjainak. Segítségüket ezúton is köszönjük!

Írta: vendégszerzőnk, Tóth Krisztina

Fotók: Wittmann Franciska (Wittmann Franciska Photography)

Kollár Róberttől itt kérdezhettek az önkéntességről: www.adjkiraly.hu

Hadrévy Borbála itt segít az önkéntes munka megkezdésében: www.onkentes.hu

Herczeg Hajni csatornáját pedig böngésszétek át értékes tartalmakért.

Ha pedig tetszett a beszámolónk, itt lájkolhatsz bennünket!

A bejegyzés trackback címe:

https://vlogablogban.blog.hu/api/trackback/id/tr2413345211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vlog a Blogban

Kövesd hetente a két egyetemista blogger mélyinterjúit, s tudj meg olyat is kedvenc YouTube-videósaidról, melyet soha nem kérdeztél volna meg komment formájában. Mi feltesszük azokat a kérdéseket is, amelyekre a videók alatt nem kaphatsz válaszokat.

Kövess minket!

süti beállítások módosítása